Muzica, medicament pentru suflet

Muzica, medicament pentru suflet

In acest articol as dori sa vorbesc despre importanta pe care muzica o are in viata omului. Daca realizam, muzica ne insoteste in fiecare moment din zi, fie ca noi o cautam (melodii preferate, mp3, radio… etc), fie ca o gasim din greseala, in magazine, filme, televizor…).

Muzica este considerata ca fiind una dintre artele care influenteaza cel mai mult omul, iar cei care ofera servicii de publicitate, profita la maxim de acest lucru, stimulandu-l.

Dar de ce ne influenteaza? Haideti sa citim cateva beneficii pe care le ofera muzica:

Muzica este compusa, in principiu, de 4 elemente: armonia, timbrul, ritmul si… melodia. Combinatia acestor elemente ne ofera nenumarate beneficii la nivel corporal. Putem afirma ca, daca ascultam muzica, starea noastra se schimba, in diferite stari.

Cativa oameni de stiinta, de la o universitate din SUA, au demonstrat ca emotiile pe care muzica le reda, au un efect sanatos, care ajunge pana la vasele sanguine. Exista o investigatie din ce in ce mai raspandita numita „Muzicoterapie„, care trateaza boli cu ajutorul muzicii.

Alte efecte pe care muzica reuseste sa le ofere: muzica provoaca o activare cortexului cerebral. Ce inseamna acest lucru?

Ei bine, inseamna ca ofera: marirea capacitatii memoriei, concentrare, atentie si intareste limbajul. Imbunatateste si abilitatea de-a rezolva probleme matematice, de rationament, dar si stimuleaza creativitatea, imaginatia.
Muzica ne ofera relaxare, posibilitatea de-a ne linisti, in special cand suntem obositi psihic, plini de stres, dar ne si ridica moralul. Alte studii au indicat ca, daca ascultam 30 de minute de muzica clasica + alte 30/zi, reduce stresul si anxietatea.

Muzica are capacitatea de-a reduce durerea prin intermediul eliberarii de endorfine, care actioneaza ca niste analgezice naturale.

Alte studii ale unor investigatori italieni, au aratat ca, pacientii cu o hipertensiune usoara, care asculta muzica, prezinta reduceri semnificative ale presiunii arteriale. Celulele si tesuturile se calmeaza, si astfel ritmul cardiac revine la normalitate.

In timpul exercitiilor, daca ascultam muzica, aceasta isi poate lasa amprenta, dand un impact considerabil performantei. Sunt diferite senzatii (plictiseala, oboseala), care sunt invadate de stimulentul pe care muzica il ofera.

De asemenea, muzica pe care o ascultam inainte de-a ne pune la somn, ne proportioneaza un somn relaxant si profund.

Sunt multe modalitati de-a asculta muzica, una fiind de forma pasiva, iar cealalta de forma activa. Cea pasiva inseamna ca nu avem nevoie de foarte multa atentie in momentul in care ascultam muzica (in masina, la radio, spre exemplu), iar cea pasiva se se produce atunci cand oferim foarte multa atentie muzicii pe care o ascultam (cea hip hop, in special, care contine mesaj).

Ganditi-va putin, daca muzica ofera atatea beneficii, imaginati-va daca o cream chiar noi! Este clar ca muzica imbogateste viata noastra, in special daca respectivul individ face parte din procesul prin care muzica este creata.

Muzica este cel mai bun medicament care exista pentru om si de aceea trebuie sustinuta cumparand-o, nu descarcand-o!

Lasă un comentariu