Cele mai cautate meserii in 2013

Cele mai cautate meserii in 2013

In perioada in care ne aflam pe bancile liceelor sau facultatilor, ne intrebam mereu ce domenii de activitate sunt la moda, ce meserii sunt banoase sau ce studii trebuie sa urmam pentru a dobandi un loc de munca bine platit in viitorul apropiat. Acest articol nu vine doar in sprijinul elevilor sau studentilor ci si in sprijinul somerilor sau persoanelor care doresc sa-si schimbe actualul loc de munca cu unul mai bine platit.

Conform datelor oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca(ANOFM), meseria de inginer ramane si in acest an cea mai cautata de catre firmele angajatoare, persoanele cu studii superioare avand la dispozitie numeroase variante de angajare. Privind latura meseriilor care nu solicita studii superioare, se pare ca segmentul de securitate si cel vestimentar ofera cele mai bune optiuni, la mare cautare fiind confectionarii de imbracaminte.

La finele primului trimestru, angajatorii din Romania au recrutat mai bine de 8000 de persoane pentru mai multe posturi disponibile, o cifra care denota un singur lucru: exista cerere, trebuie sa existe si oferta!

Potrivit statisticilor, avem si o mica harta cu cele mai multe angajari realizate in principalele puncte cheie ale economiei romanesti, Bucurestiul fiind lider si de aceasta data cu aproape 900 de noi angajari realizate. Pe urmatorele locuri s-au situat urmatoarele judete: Dolj si Botosani cu aproape 500 de noi angajari, Bistrita si Constanta cu putin peste 400 de angajari, in timp ce in continuarea clasamentului se afla Timisoara, Cluj, Brasov sau Arad.

Un amanunt interesant se refera la varstele persoanelor angajate, multi asteptandu-se ca angajatorii sa mizeze pe forte proaspete. Lucrurile au stat total diferit, persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani fiind beneficiare ale unui numar de peste 2400 de locuri de munca. Persoanele cu varste intre 25 si 35 de ani s-au bucurat de peste 2000 de locuri de munca, in timp ce tinerii de pana in 25 de ani au fost depasiti in acest clasament chiar si de veteranii de peste 45 de ani, inca odata demonstrandu-se ca segmentul tanar nu este tocmai dornic sa munceasca.

Revenind asupra numarului de locuri destinat persoanelor cu sau fara studii superioare, punctam urmatoarele cifre:

Angajari facute in sectorul persoanelor cu studii superioare:

-ingineri – 170

-economisti – 35

-consilieri in vanzari si marketing – 30

-contabili si auditori financiari – 20

-consilieri in domeniul financiar – 15

Angajari facute in sectorul persoanelor fara studii superioare:

-muncitori in segmentul vestimentar – 460

agenti de securitate – 450

-soferi – 274

-operatori – 254

-lacatus mecanic – 208

-zidar – 180

Dupa cum se poate observa in listele enuntate anterior, se observa o diferenta majora intre numarul angajatilor cu studii superioare si cei fara studii superioare, insa cel mai important este faptul ca se lucreaza la micsorarea numarului de someri si la sporirea calitatii angajatilor din campul de munca.

Lasă un comentariu